Flip siste nytt

Utvendig maling med matt eller blank finish?

Utvendig maling kan være en stor investering for hjemmet ditt. Men når det gjelder å velge mellom matt eller blank maling, må du vurdere flere faktorer før du tar en beslutning. Les videre for å få eksperttips om hvordan du kan bestemme deg for den ideelle finishen til utvendig maling på huset ditt.

Utforsk mulighetene og velg den ideelle finishen for ditt utvendige malingprosjekt med omtanke og hjelp fra anerkjente merkevarer som Jotun og Drygolin.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Utvendig maling: Matt eller blank?

Når du skal velge utvendig maling til vegg, tak eller terrassebeis, kan det være vanskelig å vite om du bør gå for matt eller blank overflate. Matt gir et moderne og dempet uttrykk som passer godt på hus og hytter, mens blank maling er mer klassisk og reflekterer lys slik at fargene blir mer intense. Begge typer har sine fordeler og ulemper, så det avhenger av hva slags effekt du ønsker å oppnå.

Matt maling gir et moderne og dempet uttrykk, mens blank maling reflekterer lys og gjør fargene mer intense.

Det er viktig å velge en kvalitetsmerkevare som beskytter mot svertesopp og værforhold i Norge, som Jotun eller Drygolin Nordic Extreme. Basen kan også spille inn på holdbarheten – en god base sikrer bedre resultat over tid. Husk å rengjøre overflaten ordentlig før du maler for best mulig ytelse fra produktet!

Hvorfor valget mellom matt og blank maling er viktig

Hvordan glansgraden påvirker utseendet til huset er noe som må vurderes ved valg av utvendig maling. En høyere glansgrad vil gi en mer reflekterende overflate og fremheve fargen, mens en matt overflate vil ha mindre refleksjoner og gi et dempet uttrykk. Holdbarhet og vedlikehold er også viktige faktorer å tenke på, da noen malinger beskytter bedre mot vær og vind enn andre.

Det kan være miljømessige hensyn å ta når man velger mellom ulike typer maling. Noen kjente merkevarer som Jotun og Drygolin har lansert produkter som Nordic Extreme, som tåler ekstreme værforhold samtidig som de tar hensyn til miljøet med lavt innhold av løsemidler. Terrassebeis kan også være et alternativ for de som ønsker en bærekraftig løsning for treoverflater uten at det går utover kvaliteten eller estetikken på overflaten. Det er derfor viktig å tenke nøye gjennom valget av base når man skal male vegger, tak eller annen overflate i hjemmet sitt.

Fordeler ved matt utvendig maling

Matt utvendig maling har mange fordeler. Det er mindre reflekterende, noe som kan være ønskelig i enkelte områder. I tillegg skjuler det mindre overflateriper og skader, og kan gi et jevnere overflateuttrykk. Dette gjør matt maling spesielt egnet for vegg- og takmaling, samt terrassebeis.

Kjente merkevarer som Jotun og Drygolin tilbyr matt utvendig maling med ulike glansgrader, som Nordic Extreme eller svertesopp beskyttelse. Velge riktig base farge vil også påvirke det endelige resultatet av prosjektet ditt. Alt i alt er valget mellom matt eller blank utvendig maling avhengig av flere faktorer som stilpreferanse, vedlikeholdsbehov og type eiendom du skal male på.

Ulemper ved matt utvendig maling

Matt utvendig maling har noen ulemper som man bør være klar over før man velger å male veggen, taket eller terrassen med denne typen base. For det første er den mindre slitesterk enn blank utvendig maling, noe som betyr at fargen kan falme og gulne over tid. For det andre er matt maling vanskeligere å rengjøre enn blanke overflater, spesielt når det kommer til svertesopp og annen skitt som kan bygge seg opp på veggene. Til slutt tåler ikke matt utvendig maling dårlige vær- og vindpåkjenninger like godt som mer glansfulle alternativer som Jotun Drygolin Nordic Extreme.

Selv om matt utvendig maling fra kjente merkevarer som Jotun eller Drygolin fortsatt beskytter veggene mot vær og vind, er det verdt å tenke gjennom disse ulempene før du maler din neste terrassebeis eller husvegg med en matt finish.

Fordeler ved blank utvendig maling

Blank utvendig maling gir en mer luksuriøs finish som kan gi huset et klassisk og elegant utseende. Denne typen maling tåler godt ekstreme værpåkjenninger uten at fargen falmer eller sprekker opp, og lar seg lett rengjøre ved behov. Med kjente merkevarer som Jotun Drygolin Nordic Extreme og Terrassebeis har du noe å velge mellom når det gjelder base, glansgrad, overflate- eller takmaling for å beskytte vegger mot svertesopp så de holder lengre med mindre vedlikeholdskostnader på lang sikt.

Ulemper ved blank utvendig maling

Lar seg lettere avsløre sår/feil på underlaget etterhvert som tiden går. Dette er en ulempe med blank utvendig maling, da den ikke skjuler overflater så godt som matt maling gjør. Det kan være irriterende å se små feil eller ujevnheter i veggene eller taket når man har brukt mye tid og penger på å male det fint.

Mindre populær i dag da mange ser etter mer matte løsninger for estetiske formål. Blank utvendig maling pleier også å koste litt mer penger enn de matte variantene, noe som kanskje bidrar til at den ikke er like populær lenger. Mange velger nå heller produkter som Nordic Extreme eller Drygolin Terrassebeis, kjente merkevarer med forskjellig glansgrad og fargevalg som beskytter mot vær og svertesopp samtidig som de gir et elegant resultat til overflaten.

Hvordan velge mellom matt og blank utvendig maling

Når du skal velge mellom matt eller blank utvendig maling, bør du ta flere faktorer i betraktning. Klimaforholdene i området der huset ligger spiller en viktig rolle for valget av malingstype. Hvis det er mye regn og fuktighet, kan det være bedre å velge en blank maling som vil beskytte veggen mot svertesopp og annen fuktrelatert skade.

Andre viktige faktorer inkluderer fargen på malingen og underlaget som skal males på. Matt utvendig maling passer best til eldre bygninger med et mer rustikt preg, mens blank utvendig maling gir et moderne og rent utseende. Når det gjelder underlaget, er det viktig å sikre at overflaten er ren, tørr og fri for eventuelle urenheter før du maler.

Noen nøkkel tips når man skal velge mellom matt eller blank utvendig maling:

  • Ta hensyn til klimaforholdene i området
  • Vurder hvilken stil huset ditt har
  • Velg riktig type base (olje eller akryl) avhengig av overflaten som skal males
  • Bruk kjente merkevarer slik som Jotun Nordic Extreme or Drygolin Terrassebeis for beste resultat.
  • Sørg for jevn dekke ved å bruke to strøk

Med disse tipsene kan du få best mulig resultat når du maler din hjemmefasade!

Tips for å få best resultat med utvendig maling

Først og fremst: Sørg for at overflaten som skal males er ren. Rengjør med en høytrykksspyler eller skrubb vekk svertesopp og annen smuss før du maler. Deretter kan du følge disse tipsene for å få best resultat med utvendig maling:

  • Sjekk alltid hva som anbefales av produsenten før du starter på jobben
  • Vær tålmodig og ikke mal for tykt lag.

Dette vil hjelpe deg å beskytte veggen, taket eller terrassen din mot vær og vind i mange år framover. Velg kjente merkevarer, som Jotun Drygolin Nordic Extreme eller Terrassebeis fra samme merke, for beste farge- og glansgrad-resultat. Husk også å velge riktig base til malingen hvis det trengs!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise