Flip siste nytt

Slik gir du gulvet et helt nytt liv

Har du tenkt lenge på å fornye gulvet, men vet ikke helt hvor du skal starte? Vi på Flip har skrevet en liten guide om hvordan du kan gi gulvet ditt en ny start uten at det trenger å koste så altfor mye. Maling av gulv trenger faktisk ikke koste skjorta! 

Det finnes mange måter du kan fornye gulvet på, men den enkleste og raskeste måten er å male gulvet helt selv. 

I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan male gammelt gulv og gi det et helt nytt liv. 

Laminat, parkett, tregulv, betongulv og linoleumgulv kan alle males over, så lenge overflaten er ren. 

Gi gulvet ditt en ny start med Flip! Få tips og veiledning om hvordan du kan male gulvet selv og spare kostnader. Vil du ha profesjonell hjelp eller trenger du ikke tid til å gjøre det selv?

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Forberedelse

Det er alltid lurt å forberede seg før man begynner å male gulv. Dette bør du gjøre: 

 1. Vask gulvet med gulvrens før du setter igang, dette er for å fjerne skitt, voks og fett. Fjern såperestene. 
 2. Brukt fint sandpapir for å slipe gulvet slik at du kan matte overflaten og fjerne eventuelle ujevnheter. Fjern rest. slipestøv. 
 3. Start med å male gulvet med to strøk maling. Mal langs veggen og deretter lister. 

 

Mal gulvet helt selv – enkelt, lett og kostnadseffektivt

Visste du at gulvet kalles den femte veggen? Dette er fordi gulvet utgjør en stor del av rommet. Selv om det kan friste å legge et helt nytt gulv, kan det være veldig kostbart og det er ikke alle som har tid til det heller. Heldigvis finnes det en annen løsning! 

Mindre kostbart og tidskrevende 

Dersom man har slitte gulv fra før av kan det være en god ide å finne frem malingspannet og malerkosten. Å male gulv koster mye mindre og er ikke like tidskrevende, som er perfekt for de aller fleste boligeiere. Fordi de aller fleste gulvtyper kan males over, enten du skal male laminatgulv, male tregulv, male fliser på gulv eller rett og slett male gammelt tregulv – blir resultatet like fint. 

I dag kan de fleste gulv males, uansett hvilke av de 4 populære gulvtypene gulvet ditt har fra før av. 

Dersom du bestemmer deg for å male gulvet istedenfor å bytte ut parketten eller legge inn nytt laminatgulv, kan du beholde gulvet du allerede har og kun endre utseendet på overflaten. Dette sparer du mye penger på og er veldig enkelt å gjøre selv. 

Hvordan male gammelt tregulv 

 1. Det første du bør starte med når du skal male gammelt gulv er å legge et tynt lag med maling langs fotlistene med en pensel. Samt andre steder du ikke kommer til med en rull. 
 2. Rull på et tynt lag med maling på den korthårede malerrullen og begynn i det ene hjørnet, og rull deretter i et friskt tempo i gulvbordenes lengderetning. Mal mens det er vått og sørg for at malingen dekker godt slik at det blir et jevnt resultat. 
 3. Når første strøk er tørket, kan du sparkle alle småskader, ujevnheter og ytterligere sprekker med akrylsparkelmasse. 
 4. Etter at sparkelmassen er tørr, skal gulvet slipes lett med kornet sandpapir. Vask og støvsug gulvet før du begynner å male. 
 5. Fortsett med neste strøk maling og unngå å male i de samme feltene som første malingsrunde. Det er viktig å rulle i lengderetningen og være nøye, slik at malingen dekker hvert eneste sted. 
 6. Når du skal påføre tredje strøk er det viktig å bevege rullen i tverrgående retning i forhold til første og andre strøk. Dette gjelder også hvis du ønsker et fjerde strøk.

Hvordan male laminatgulv 

Enten du skal male laminatgulv eller parkett, er det viktig å bruke den riktige malingen, maling som er laget for gulv og som er slitesterk. Så lenge fargen harmonerer med resten av rommet er du et godt stykke på vei. 

 1. Akkurat som du gjør med tregulv, begynner du ved å male langs alle kantene med en pensel. 
 2. Deretter kan du rulle i vei med malerulle og forlengerskaftet. 
 3. Fordi gulvmalingen er veldig tykk i utgangspunktet, vil eventuelle rullemerker jevne seg ut av seg selv. Så ikke stress over dette. 
 4. Det er lurt å starte i den enden av rommet som er lengst unna inngangen, jobbe deg fremover slik at du ikke maler deg selv inn i et hjørne. 
 5. La malingen tørke og påfør flere strøk. Mal til du er fornøyd med resultatet. 

Hvorfor du bør male gulvlistene i samme farge som veggen 

Et godt tips for å gi rommet mere liv er å male gulvlistene i den samme fargen som veggen. Dette gjør at rommet oppleves som mer harmonisk og helhetlig. Selv om det kan være fint og trendy med fargede lister velger de aller fleste å male gulvlister i samme farge som vegg, som gjør at veggene strekkes og at selve rommet føles høyere under taket. Noe som kan være lurt hvis man har lite areal å jobbe med. 

Det vanligste er å male listene hvite, men dette kan man velge selv. Det viktigste er at du selv blir fornøyd. Du kan hente mye inspirasjon på f.eks Pinterest dersom du er usikker på fargevalget. Vi anbefaler likevel at du maler gulvlistene i samme farge som du har valgt på veggene. 

Trenger du hjelp til å male?

Vi på flip ønsker å være der for våre kunder og tar på oss alle slags jobber. Trenger du profesjonell bistand til jobben, eller har du kanskje ikke tid til å sette igang selv? Da hjelper vi deg gjerne! 

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise