Flip siste nytt

Tapet eller maling? En sammenligning av fordeler og ulemper

Leter du etter den beste måten å dekorere veggen din på? Da bør du vurdere både tapet og maling. I denne artikkelen skal vi se nærmere på fordelene og ulempene med å bruke tapet, hvordan velge riktig type, samt tips til installasjon og vedlikehold. Les videre for å finne ut om tapet er det rette valget for deg!

Gi rommet ditt et nytt liv med vårt utvalg av tapeter – skap et unikt uttrykk som passer din personlige stil og smak!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Fordeler ved tapet

er mange og varierte. Tapet kan gi rommet et unikt preg med mønstre, farger og teksturer som ikke finnes i maling. I tillegg skjuler det små ujevnheter i veggen og gir en jevn overflate å male på dersom man ønsker en annen farge senere.

Lang levetid og holdbarhet er også en fordel ved tapet. God kvalitetstapet kan vare i opptil 15 år eller mer, mens maling må males om etter noen få år. Tapet er også enkelt å vedlikeholde og rengjøre da de fleste typer tåler vask med mild såpe og vann uten at mønster eller farge falmer.

Utvalg av mønstre og design

Tilgang til et bredt utvalg av farger, teksturer og mønstre gir tapet en fordel i å skape unikt dekorerte rom. Fra pastellfarger til mer dristige nyanser kan man finne akkurat det som passer ens personlige stil og smak. Videre kan tapet etterligne materialer som murstein eller treverk, noe som gir en autentisk følelse til ethvert rom.

Tapet gir et bredt utvalg av farger, teksturer og mønstre som kan gi ethvert rom liv og karakter.

Med muligheten for å skape unike mønster og design på veggene, er det ikke rart at mange velger tapet fremfor maling. Tapet kan gi liv og karakter til et ellers kjedelig rom med interessante detaljer og dybde i fargene. Rommet vil se profesjonelt utført ut samtidig som det har den varme atmosfæren man ønsker seg hjemme.

Kan skjule små ujevnheter i veggen

Tapet er en flott måte å kamuflere små ujevnheter i veggen på. Det kan jevne ut bulker og sprekker uten store kostnader eller behov for mye pussing. Med tapet får man en jevn overflate som gir rommene et rent og pent utseende, samtidig som man har et bredt utvalg av farger og design å velge mellom.

Fargen på tapeten kan også bidra til å endre følelsen av rommet, enten det er ved å gi det en koselig stemning med varme toner eller skape mer energi med sterke kontraster. Tapet gir dermed ikke bare estetisk nytelse, men kan også være funksjonell i å skjule mindre ujevnheter i veggene.

Lang levetid og holdbarhet

De fleste tapeter har høy kvalitet som gjør at de varer lenge og er en god investering. De er svært motstandsdyktige mot slitasje, riving og falming med tiden. Dette betyr at det ikke er nødvendig å bytte dem ut ofte, spesielt hvis du velger en nøytral farge som passer alle rom.

I tillegg til å ha lang levetid og holdbarhet, kan tapet også bidra til å skjule små ujevnheter i veggen. Med et bredt utvalg av mønstre og design vil du kunne finne noe som passer perfekt for ethvert rom i hjemmet ditt. Et godt valg av tapet vil ikke bare gi farge og stil til veggen din, men det kan også være enkelt å vedlikeholde og rengjøre hvis du tar vare på det riktig.

Enkel å vedlikeholde og rengjøre

Flekker kan enkelt fjernes fra tapet ved bruk av mild såpevannsoppløsning eller klut. Ved å bruke vinyltapet vil vannavstøtende egenskaper være til nytte under rengjøringen, spesielt i rom som bad og kjøkken. Tapet krever minimal vedlikehold sammenlignet med maling, noe som gjør det ideelt for de som ønsker å spare tid og penger på langsiktig veggdekorasjon. Velg mellom ulike farger og mønstre for å skape et personlig preg på ethvert rom i huset ditt med tapeter!

Ulemper med tapet

Tapet kan være en utfordring å fjerne og erstatte med et nytt design. Dette skyldes at tapet ofte sitter fast på veggen, og det kan ta mye tid og krefter å få fjernet det helt. I tillegg må man også kjøpe og installere nytt tapet, noe som gjør prosessen ganske kostbar sammenlignet med å male over veggene.

Under installasjon av tapet kan det oppstå luftbobler eller rynker i overflaten. Dette kan være vanskelig å unngå selv for erfarne tapetserere, spesielt når man skal dekke større områder på veggen. Luftboblene eller rynkene vil ødelegge utseendet til rommet, noe som gjør at mange velger maling istedenfor tapet når de ønsker en jevn overflate på veggene sine.

Vanskelig å fjerne og erstatte med nytt design

Tapet kan være vanskelig å fjerne uten å skade veggen, og det kan begrense muligheten for et nytt design. Erstatting av gammel tapet med nytt design krever mye arbeid og tid. I tillegg kan man bli raskt lei av tapetdesign når utvalget er begrenset.

For de som vurderer tapet på veggene, er det viktig å tenke gjennom flere faktorer før man tar en beslutning. Her er noen ting du bør huske på:

 • Tapet kan være vanskelig å fjerne fra veggen uten at den blir ødelagt.
 • Det finnes ofte et begrenset utvalg av tapeter i butikkene, så man risikerer fort at man går lei av designen.
 • Dersom du ønsker et annet eller nyere mønster må eksisterende tapeter fjernes, noe som igjen krever mye tid og arbeid.

Det kan også hende at maling vil gi deg mer frihet til å endre interiøret ditt etter behov. Husk imidlertid at maling også har sine egne forhold du bør ta hensyn til før avgjørelsen tas!

Kan være kostbart å installere

Tapet kan gi en elegant og unik stil til veggene i hjemmet ditt, men det kan også være kostbart å installere. Her er noen faktorer du må tenke på før du bestemmer deg for tapet:

 • Tapet er vanligvis dyrere enn maling per kvadratmeter
 • Installasjonen av tapet krever profesjonelle verktøy som også må kjøpes eller leies
 • Feil under installasjonen kan øke kostnadene betydelig

Det er viktig å huske at selv om tapet gir en flott visuell effekt, så kan den høye prislappen og potensielle feil gjøre det mindre attraktivt for noen. Før du velger mellom tapet eller maling, bør du vurdere budsjett og kunnskapsnivå når det kommer til installasjonsteknikker.

Risiko for luftbobler eller rynker i tapetet under installasjon

Luftbobler kan være et vanlig problem under installasjon av tapet. Dette kan oppstå når lim ikke påføres jevnt over hele området før montering. I tillegg øker risikoen for bobling og folder hvis man mangler erfaring med å montere store mengder tapeter, eller hvis det er høy luftfuktighet eller temperatur som kan føre til at materialet strekker seg under tørking.

For å unngå luftbobler eller rynker i tapetet under installasjonen, bør du sørge for en jevn og grundig påføring av lim, samt la alle deler av tapeten ligge flatt på gulvet før montering. Det vil også være lurt å sjekke værforholdene i rommet der du skal installere tapetet, og justere temperaturen etter anbefalingene fra produsenten.

Tips for å unngå luftbobler:

 • Påfør lim jevnt over hele området før montering
 • La alle deler av tapeten ligge flatt på gulvet før montering
 • Sjekk værforholdene i rommet der du skal installere tapet
 • Juster temperaturen etter anbefalingene fra produsenten

Hvordan velge riktig tapet til veggen

Når du skal velge tapet til veggen, er det viktig å ta hensyn til flere faktorer. Først og fremst må du vurdere rommets størrelse og belysning. Hvis rommet er lite eller har dårlig belysning, kan det være lurt å unngå mørke farger og store mønstre som kan virke overveldende.

I tillegg må du tenke på rommets funksjon og stil når du velger tapet. For eksempel vil et barnerom kunne ha behov for en mer leken stil enn en stue eller soverom. Det kan også være lurt å matche tapetet med resten av interiøret i rommet.

Videre er mønster og fargekombinasjoner avgjørende for valg av riktig tapet. Velg et mønster som passer med interiøret ditt, samtidig som det gir deg ønsket effekt på veggen din.

Til slutt bør du alltid vurdere kvaliteten og holdbarheten til tapetet før kjøp. Kjøpe billig kan noen ganger føre til at man ender opp med mindre holdbart materiale som trenger utskifting etter kort tid – så vær bevisst på dette før kjøpet!

Vurder rommets størrelse og belysning

Velg lyse farger for små rom. Dette vil gi en følelse av større plass og økt lysinnslipp. Hvis du har et dårlig opplyst område i rommet, bør du unngå mørke mønstre som kan gjøre det enda mørkere. Bruk heller vertikale striper for å visuelt øke takhøyden og skape et luftigere preg på rommet. Husk at riktig belysning også spiller en viktig rolle i hvordan tapetet eller malingsfargen ser ut i forskjellige situasjoner gjennom dagen, så det er lurt å ta dette med i betraktningen når man velger farge og design på tapet til veggen sin.

Tenk på rommets funksjon og stil

Når du velger tapet til et rom, er det viktig å tenke på både funksjon og stil. Hvis du ønsker et minimalistisk uttrykk, bør du gå for enkel tapet i nøytrale farger. Dette vil skape en ren og rolig atmosfære i rommet.

Hvis du derimot ønsker å legge til et moderne preg på rommet ditt, kan geometriske mønstre være tingen for deg. Disse gir en dynamisk følelse og kan være med på å gi liv til veggen din.

For de som foretrekker romantiske interiørstiler, er blomstermotiver eller pastellfarger gode alternativer. Dette vil skape en mykhet og varme i rommet som gjenspeiler den romantiske stilen. Husk at valg av tapet har stor innvirkning på helhetsinntrykket av et rom, så tenk nøye gjennom hva slags stil du ønsker før du tar valget!

Bestem deg for mønster og fargekombinasjoner

Når du velger tapet, bør du vurdere eksisterende innredning og matche fargene til denne. Kontraster med komplementære farger kan også gi en spennende effekt, men unngå overdrevne og livlige paletter som kan bli overveldende. Det er viktig å finne en balanse mellom mønster og fargekombinasjoner som passer både rommets stil og funksjon.

Husk å være oppmerksom på rommets størrelse og belysning når du velger tapetfarge. En lysere nyanse kan gi en følelse av større plass, mens mørkere nyanser kan skape en mer intim atmosfære i mindre rom. Nøye vurdering av kvaliteten og holdbarheten til tapetet vil også bidra til et varig resultat på veggen din.

Vurder kvaliteten og holdbarheten til tapetet

Sørg for at tapet er enkelt å rengjøre ved behov. Ved å velge et tapet som tåler enkel rengjøring, vil det se nytt og pent ut over lengre tid. Kontroller vaskbarhet før du kjøper, så slipper du ubehagelige overraskelser senere.

Undersøk materialene som brukes i produksjonen av tapeten, særlig hvis det er allergikere i hjemmet. Noen typer lim og papir kan inneholde stoffer som gir allergiske reaksjoner hos noen mennesker. Sjekk derfor hva slags materiale tapetet består av før du tar siste valg.

 • Sørg for at tapet er lett å rengjøre
 • Kontroller vaskbarhet før kjøp
 • Undersøke materialer brukt i produksjon av tapeten

Hvordan installere tapet

For å installere tapet på veggen, må du først sørge for at overflaten er jevn og ren. Fjern alle støv- og smusspartikler ved å bruke en støvsuger eller fuktig klut. Deretter kan du begynne med å påføre limet med et passende verktøy som er egnet for type tapet du har valgt. Pass også på at du følger produsentens instruksjoner nøye for riktig installasjon.

En vanlig feil mange gjør under tapetinstallasjonsprosessen er at de overlapper tapetrullene feilaktig eller ikke lar limet tørke ordentlig før de henger opp neste del av tapeten. For å unngå disse vanlige fallgruvene, bør man ta seg god tid til å måle og kutte hver del av tapeten nøyaktig mens man følger instruksjonene fra produsenten trinn-for-trinn.

Forbered veggen riktig før installasjon

Fjern gammel tapet eller maling før du begynner å installere nytt tapet. Det er viktig å ha en jevn overflate for det nye tapetet, så fyll eventuelle sprekker og hull i veggen med sparkelmasse. Sørg også for at veggen er ren og tørr før du begynner.

En grundig forberedelse kan bidra til et bedre resultat når du installerer nytt tapet.

sørge for at veggen er glatt og ren vil også hjelpe limen til å feste seg bedre, som igjen vil gi et mer holdbart resultat på lang sikt. Vær tålmodig under denne prosessen, da det kan ta litt ekstra tid å gjøre alt riktig, men det vil være verdt innsatsen i slutten!

Velg riktig lim og verktøy

Sjekk hvilket lim som passer til tapeten du har valgt. Det finnes ulike typer lim, og det er viktig at du velger riktig en for å få et godt resultat.

Kjøp inn nødvendig verktøy som pensler, tapetkniv, vaterstang osv. Forbered deg på forhånd slik at du har alt du trenger i løpet av installasjonsprosessen.

Husk å ha et jevnt underlag å jobbe på, som et langt bord eller en arbeidsbenk. Dette vil gjøre prosessen mye lettere og mer nøyaktig.

 • Sjekk hvilket lim som passer til tapeten
 • Kjøp nødvendig verktøy
 • Ha et jevnt underlag

Følg produsentens instruksjoner for installasjon

Les nøye gjennom instruksjonene fra produsenten før du starter. Det vil hjelpe deg med å forstå installasjonsprosessen bedre, og sørge for at alt går jevnt. Når det kommer til å kutte lengder av tapeten din, er det viktig å bruke rette teknikker for å unngå sløsing eller ødeleggelse av materialet. En nyttig teknikk er måling to ganger før du kutter én gang.

Husk også på at hvis du installerer et mønstret tapet, bør du «booke» alle baner ved hjelp av rapportsirkelen. Dette vil sikre at mønsteret passer sammen og gir en sømløs finish på veggen din.

følge produsentens instruksjoner kan være tidkrevende men det vil bidra til en vellykket installasjon som varer i mange år fremover .

Unngå vanlige installasjonsfeil

Sørg for at første bane henger rett i henhold til lodd- eller vaterlinjen. Dette vil bidra til å sikre en jevn og nøyaktig installasjon av tapetet. Pass også på at skarvene mellom hver bane legges inntil hverandre uten overlapping, slik at det ikke blir synlige spor eller ujevnheter når alt er ferdig montert. Husk å glatte ut bobler og folder innenfor max angitte tid etter montering, dette vil gi et mer profesjonelt resultat og unngå eventuelle problemer senere.

Når du installerer tapet, er det viktig å være nøye med detaljene for å få best mulig resultat. Ved å sørge for riktig oppheng av den første banen, unngå overlappende skjøter mellom banene og glatte ut eventuelle ujevnheter i tide etter montering , kan du forebygge vanlige installasjonsfeil som kan ødelegge helheten ved veggen din .

ta seg tid til disse trinnene vil gjøre hele prosessen mye lettere og resultere i et imponerende stykke arbeid som holder seg godt over tid.

Tips for vedlikehold av tapet

For å vedlikeholde tapetet ditt på best mulig måte, er det viktig å unngå overflødig fuktighet og vannkontakt. Hvis tapetet blir utsatt for fuktighet over tid, kan det føre til misfarging og skade på materialet. Sørg derfor for å tørke av eventuell fuktighet med en gang den oppdages, og hold området rundt tapetet tørt.

I tillegg bør du utføre regelmessig støvsuging og rengjøring av tapetoverflaten med en myk klut eller svamp. Ved å unngå direkte sollys på veggen der tapeten sitter, kan du også hindre at mønster eller farge falmer over tid. Med disse enkle tipsene vil du kunne bevare utseendet og kvaliteten på ditt elskede tapet i lang tid fremover!

Unngå overflødig fuktighet og vannkontakt

For å beskytte tapetet mot skade og unngå overflødig fuktighet, kan det være lurt å bruke en fuktmåler for å sjekke luftfuktigheten i rommet. Sørg også for god ventilasjon på bad og kjøkken, da dette er steder med høyere risiko for fuktighetsskader. Hvis du trenger å vaske tapetet, bruk heller en tørr klut istedenfor vann.

Ved riktig vedlikehold vil ditt tapet holde seg i god stand lengre. For eksempel bør flekker og smuss tørkes av umiddelbart for ikke å sette seg fast permanent på tapetoverflaten. Unngå også direkte sollys på veggen med tapeter da dette kan falme eller skade mønster og tekstur over tid. Regelmessig støvsuging vil bidra til at støvpartikler ikke bygger seg opp som igjen kan føre til allergi-reaksjoner hos beboerne i husstander med sensitive individer

Tørk av flekker og smuss umiddelbart

Ha alltid et papir eller en klut tilgjengelig for rask flekkfjerning. Det er viktig å tørke av flekker og smuss umiddelbart fra tapetet. Ikke gni hardt på tapetet når du tørker det av, bruk heller lette strykninger for å unngå skader. Test rengjøringsmiddelet på et lite område før du tar hele veggen, slik at du unngår uønskede resultater.

Ved å følge disse enkle tipsene vil tapeten din forbli pen og holdbar i lang tid fremover. Tapeter kan være sårbare mot slitasje, men med rett behandling kan de holde seg vakre i mange år framover!

Unngå direkte sollys på tapetet

Bruk gardiner eller persienner for å regulere lysinnslippet i rommet. Dette vil bidra til å redusere den direkte sollyseksponeringen på tapetet og beskytte det mot falming, spesielt hvis rommet har vinduer som vender mot sør. Flytt møblene jevnlig slik at de ikke står lenge i direkte sollys mot veggen, da dette kan føre til ujevn falming av tapetet over tid.

Vurder også å bruke UV-beskyttende folie på vinduene hvis dette er et gjentakende problem. Dette vil redusere mengden ultrafiolett stråling som treffer rommet og hindre skade på tapetoverflaten.

ta disse enkle tiltakene vil hjelpe deg med å bevare utseendet og kvaliteten på tapeten din over tid, mens du fortsatt kan glede deg over naturlig lysinnslipp i hjemmet ditt.

 • Bruk gardiner eller persienner for å regulere lysinnslippet
 • Flytt møbler regelmessig for unngå langvarig eksponering av direkte sollys
 • Vurder bruk av UV-beskyttende folie på vinduene

Utfør regelmessig støvsuging og rengjøring

Bruk et mykt børstehode når du støvsuger tapeter for å unngå skade på fibrene. Etter støvsugingen kan du stryke lett over tapeten med en lo-fri klut. Dette vil fjerne eventuelle rester og sikre at tapetet holder seg rent og pent lenger. Hvis du ønsker å vaske ned tapserte vegger, tilsett litt eddik i vannblandingen før rengjøringen for å få best mulig resultat.

Regelmessig støvsuging og rengjøring er viktig for vedlikehold av både malt og taptede vegger. Ved bruk av riktig utstyr og teknikk kan man sørge for at tapeten holder seg pen lengre, samtidig som man unngår skader eller slitasje på fibrene. Stryk overflaten forsiktig etter støvsuging, tilsett litt eddik ved behov – da vil du se hvor lenge dine vakre tapserte vegger varer!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise