Flip siste nytt

Hvordan velge riktig maling til ditt hjem

Velge riktig maling for ditt hjem kan virke som en utfordring, men det er avgjørende for et godt resultat. Olje- eller vannbasert maling? Tips og triks for påføring? Denne guiden vil hjelpe deg å ta de nødvendige beslutningene og sikre at du får den beste finishen til prosjektet ditt. Les videre for vår ekspertveiledning om hvordan velge riktig maling til ditt hjem.

Velg den riktige malingen for ditt hjem og få den perfekte finishen ved å følge våre eksperttips og triks. Les vår guide nå for å ta de nødvendige beslutningene og sikre et vellykket prosjekt!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Hvordan velge riktig maling til ditt hjem

Når du skal velge maling til ditt hjem, er det viktig å tenke på hvor den skal brukes. For innendørs bruk anbefales en matt eller halvblank overflate for vegger og tak, mens høyere glansgrad kan være passende for lister og vinduskarmer.

Matt eller halvblank overflate anbefales for vegger og tak innendørs når du velger maling til ditt hjem.

For utendørs bruk bør man velge beis i stedet for maling hvis man ønsker å bevare treverket sitt naturlige utseende. Når det gjelder farger, er det lurt å tenke på hva som passer til resten av interiøret eller eksteriøret, samtidig som man tar hensyn til egne preferanser.

Fargevalg

Fargetrender endrer seg hele tiden, så det kan være vanskelig å holde tritt med hva som er «inn» akkurat nå. Det viktigste når du velger farger til hjemmet ditt er å finne en kombinasjon som passer sammen og skaper den ønskede stemningen. Hvis du vil ha en beroligende følelse i et rom, bør du kanskje velge dempede farger på vegger og tak. Hvis du vil at et rom skal føles mer levende, kan du eksperimentere med mer dristige eller mettede farger.

Når det kommer til valg av maling for ulike overflater, må man ta hensyn til området er innendørs eller utendørs. For interiørvegger anbefales ofte matte malinger da de gir mindre glans enn halvblank eller blank maling – noe som gir en mykere finish på veggene dine. På utsiden av huset bør man imidlertid bruke beis for å beskytte treverket mot vær og vind samtidig som beiset fremhever treets naturlige struktur og farge.

Overflate

Når du skal male et rom, er det viktig å ha kunnskap om hvilken type maling og grunning som passer best til underlaget. Her er noen ting du bør tenke på før du begynner:

 • Valg av malingstype (akryl, olje etc.)
 • Behov for primer/grunning
 • Sprekker og ujevnheter i underlaget

Er veggen inne eller ute? Trenger taket en spesiell behandling? Kanskje ønsker du å beise terrassen? Uansett hva slags overflate du skal male, vil riktig forberedelse gi et bedre resultat. Sørg for at underlaget er rent og tørt, og bruk eventuelt sparkelmasse eller sandpapir for å jevne ut ujevnheter før du maler.

Glansgrad

Matt, halvblank eller blank maling? Valg av glansgrad er viktig for å oppnå ønsket utseende og holdbarhet på overflaten. Matt maling gir en elegant finish som skjuler mindre ujevnheter, men kan være vanskeligere å rengjøre og mer utsatt for slitasje. Halvblank maling har god holdbarhet og er lettere å tørke av, noe som gjør den velegnet til områder med høyt trafikk. Blank maling gir en reflekterende overflate som bidrar til økt lysinnslipp i rommet.

Påvirker glansgraden holdbarheten på overflaten? Ja, valg av riktig glansgrad kan påvirke hvor godt overflaten holder seg. Matt maling har en tendens til å slites raskere enn blank eller halvblank maling siden den ikke tåler like mye friksjon eller rengjøring uten at det etterlater spor.

Refleksjoner og lysforhold i rommet bør også tas med i betraktningen når man velger glansgrad på taket eller veggene inne i huset. En blankere overflate vil reflektere mer lys enn en matt møblering vil gi et roligere inntrykk.

Husk også at valget mellom beis og dekkbeis spiller inn her – beisen går dypere ned oghar ofte lavere grad av ‘glins’ mens dekkbeisen legger seg som et lag utenpå treverket (kan ha ulik grad).

Miljøvennlighet

Eco-friendly malinger – hva betyr det egentlig?

Miljøvennlige malinger er en viktig del av et godt inneklima. De inneholder færre skadelige kjemikalier enn tradisjonelle malinger, og har dermed mindre påvirkning på både helse og miljø.

Grønne alternativer til tradisjonelle malinger

Det finnes flere alternativer til de vanlige malingene som kan være mer miljøvennlige. Her er noen eksempler:

 • Kalkmaling:
 • Denne malingen består av naturlige mineraler og gir et matt utseende.

 • Leirmaling:
 • Som kalkmaling er denne basert på naturlige materialer og gir et rustikt preg.

 • Linoljemaling:
 • Dette er en oljebasert maling laget av linfrøolje, pigmenter og løsemidler som ikke avgir like mye VOC (flyktige organiske forbindelser).

Low-VOC-alternativer for bedre innendørs luftkvalitet

Bedre innendørsluftkvalitet kan oppnås ved å velge lavt VOC-innhold i din valgte type maling:

 • Lav-VOC-malinger bruker løsningsmidler med lavere styrke enn standardmalinger.
 • Null-VOC eller no-VOC-malinger inneholder ingen flyktig organiske forbindelser.

bruke disse miljøvennlige alternativene vil redusere den negative belastningen du legger på planeten vår uten at det går utover resultatet av jobben din!

Pris

Prisen på maling er en viktig faktor når man skal velge riktig type til sitt hjem. Men, er det alltid nødvendig å betale mer for å få det beste resultatet? Ikke nødvendigvis. Det kan være forskjeller i kvalitet og holdbarhet mellom billigere og dyrere malinger, men det er også mulig å finne rimelige alternativer som gir et flott resultat.

Når du vil kutte kostnader på malingen, er det flere ting du kan gjøre uten at kvaliteten blir dårligere. For eksempel kan man velge færre farger eller bruke samme farge inne og ute. Velg også riktige verktøy for jobben; gode pensler og ruller vil gi et bedre resultat enn billige alternativer.

velge beis istedenfor maling til taket kan også være en god måte å spare penger på uten at sluttresultatet blir dårligere.

Oljebasert eller vannbasert maling

Det er viktig å velge riktig type maling til ditt hjem, spesielt når det kommer til valget mellom oljebasert eller vannbasert maling. Oljebasert maling gir en glansfull overflate og tørker langsommere enn vannbasert maling. Denne typen maling egner seg godt for utendørs bruk og på områder med høy slitasje, men den avgir også mer lukt og kan være vanskeligere å rengjøre.

På den andre siden har vannbasert maling en kortere tørketid og avgir mindre lukt. Denne typen malingsfinish er perfekt for innendørs bruk og på steder med lite slitasje som vegger eller tak. Vannbasert maling er lettere å rengjøre enn oljebaserte alternativer, men det krever flere strøk for oppnå optimal dekning sammenlignet med oljemalinger.

Oljebasert maling

Oljebasert maling kan være et godt valg for noen overflater, spesielt de som er utsatt for mye slitasje og trenger ekstra beskyttelse. Oljemaling tørker sakte, noe som gir en jevnere finish uten penselmerker eller striper. Denne typen maling har også vist seg å ha god vedheftsevne til underlaget og kan gi en varig løsning. Ulempene med å bruke oljebasert maling inkluderer lengre tørketid, høyere VOC-utslipp og vanskelig rengjøring av verktøy etter bruk.

Det anbefales vanligvis å bruke oljebasert maling på overflater som treverk, metall og murstein. Disse materialene krever ofte mer holdbarhet enn andre budsjettvennlige alternativer tillater. Oljemaling har også fordel av å kunne fylle ut små sprekker i porene i materialet du maler på. Det bør imidlertid unngås på porøst materiale da det vil trekke inn i materialet for lenge etter at du har malt det påflaten din vil se blank ut istedenfor matt slik den hadde vært ellers..

Vannbasert maling

Vannbasert maling er et utmerket valg for de som ønsker å male hjemmet sitt. Det gir mange fordeler, inkludert lave VOC-nivåer, raskere tørketid og enkel rengjøring av verktøy med vann. Imidlertid har det også sine begrensninger og passer ikke alltid til alle overflater eller situasjoner. Det fungerer best på jevne overflater som gipsvegger, treverk og metall.

Når du velger mellom ulike typer maling til ditt hjem bør du vurdere hvor malingsjobben skal utføres samt type overflate. Vannbaserte malinger kommer i mange forskjellige varianter, så det kan være smart å konsultere med en profesjonell for å finne den rette typen for din spesifikke jobb.

Tips og triks for påføring av maling

Maling er en viktig del av hjemmeinnredning, og det å påføre maling kan være utfordrende. Det finnes noen tips og triks som du kan følge for å gjøre påføringen av maling lettere.

Når du skal påføre maling bør du sørge for å velge riktig pensel eller ruller. Du bør også bruke et malingsbrett slik at det blir lettere å håndtere og kontrollere mengden maling som går på verktøyet ditt. Videre kan det hjelpe om du har god belysning i rommet samt tar deg tid til forberedelse før starten av maleprosjektet, dette vil gi et mye bedre resultat til slutt.

Forberedelser

Før du begynner å male, er det viktig å forberede overflaten riktig. Dette vil bidra til et bedre resultat og en lengre levetid på malingen. Her er noen punkter du bør huske på:

 • Rengjøring av overflaten før påføring
 • Fylling av hull og sprekker i underlaget
 • Beskyttelse av omkringliggende områder som ikke skal males

For å rengjøre overflaten kan det være nødvendig å bruke såpevann eller et egnet rengjøringsmiddel som fjerner fett og smuss. Hull og sprekker må også fylles igjen med egnet sparkelmasse før malingen påføres. Det er også viktig å beskytte omkringliggende flater, for eksempel vinduer eller gulv, ved hjelp av maskeringstape eller plastfolie.

Valg av utstyr

Valg av riktig type pensel eller rull til malingen som skal brukes er viktig for å oppnå et godt resultat. Det er også viktig å vurdere behovet for utstyr som maskeringstape, malingsbrett eller -spann. Kvalitetssikring på valgt utstyr vil sikre en god malingopplevelse og et varig resultat.

Før du velger utstyret, må du tenke over hva slags type maling som skal brukes og hvilken overflate den skal påføres. For eksempel kan akrylmaling kreve en annen type pensel enn oljemaling. Videre bør du velge høykvalitetsutstyr med sterk slitestyrke slik at det tåler hyppige bruk og gjentatte rengjøringer. På denne måten kan du være trygg på at jobben blir utført tilfredsstillende og effektivt uten unødige problemer underveis i prosessen.

Påføringsteknikker

Når du maler et rom, er det viktig å starte med toppen for å unngå drypp og striper langs veggen. Overbelastning kan også føre til mer søl enn nødvendig, så pass på at du ikke overlesser rullen eller penselen. Husk også å legge det første strøket tynt og jevnt, før du lar det tørke helt før neste lag påføres. På denne måten vil resultatet bli glatt og pent uten ujevnheter eller klumper i malingen.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise