Flip siste nytt

Hvordan male taket hjemme?

Skal du male taket hjemme eller ønsker du å fornye taket i flere rom? I denne artikkelen viser vi deg raskt hvordan du kan male tak, forberede deg på takmaling inne og viser deg trinnvis hvordan du kan male taket helt selv. Enkelt, kostnadseffektivt og raskt!  

Når man skal pusse opp hjemme, trenger man ikke alltid male veggene, fordi å fornye taket gir et naturlig løft i rommet. Dette er spesielt viktig hvis rommene har mindre arealer og du ønsker en mer romslig følelse. Selv et rom på 13 kvadrat kan føles større hvis man bruker den rette fargen på malingen. Dette er en mer kostnadseffektiv måte å fornye rom på i hjemmet og er kjempe enkelt å gjøre selv. 

Forny rommet ditt med et nytt takmalingprosjekt! Oppnå det perfekte resultatet med våre enkle trinnvise tips. Fra forberedelse til påføring, vi har deg dekket.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Forarbeidet

Det er lurt å forberede deg godt før du begynner å male tak, spesielt innendørs. Det første du bør tenke på før du starter malerarbeidet er å dekke over det som ikke skal males med plast, som f.eks møbler eller andre ting du ikke vil skal få maling på seg. Du bør også dekke hele gulvet, og ikke bare langs kantene som vi ofte gjør når vi skal male veggene. 

Etter at du har dekket både gulv og møbler starter grunnarbeidet. 

Hva bør man tenke på når man skal male tak hjemme?

Sett prikken over i’en med et lekkert tak. Å male taket er i prinsippet like enkelt som å male veggen, og her er 5 tips til hvordan du kan oppnå det beste resultatet:

 1. Start med kantene 

Når man skal male taket er det lurt å gjøre det samme som når man skal male veggene. Som vil si å starte med kantene først. Listeverket skal også males i samme farge som takflaten. Det er viktig å male kantene med en vinkelpensel som er godt dekket med maling. 

Når du har malt kantene kan du begynne på selve takflaten. 

 1. Bruk forlengerskaft

Noe som er lurt når man skal male takflaten er å bruke en forlengerskaft, som er spesielt nødvendig når man skal male vegg og tak. Forlengerskaftet hjelper deg med å komme til steder i taket, som kan være en utfordring. Det er også veldig greit å bruke dette skaftet hvis det er veldig høyt under taket. På denne måten går malerjobben fortere og blir mer kontrollert.

Det som er fint med forlengerskaftet er at du kan male i lange drag fra topp til bunn, som forsikrer at du blir ferdig med vegglengden før malingen tørker. Med denne metoden unngår du skjolder og får en strøken vegg. Spar tid og energi og invester i et forlengerskafte! 

 1. Fyll rullen godt med maling

For å få et jevnt og pent resultat er det lurt å fylle rullen godt med maling, slik at du ikke trenger å male over så mange ganger. Dette gjør at det ser penere ut og du slipper å bekymre deg over klumper. 

 1. Bruk en god teknikk 

Den beste teknikken er å male jevnt og jobbe seg inn mot lyset. Når du skal male taket, for eksempel male taket på badet eller kjøkkenet, skal du rulle mot lyset, som vil si at du ruller mot vinduet. Vær nøye på hvordan retning du ruller og at du ikke ruller på tvers – dette gir skjolder og blir ikke et fint resultat. 

Pass på å ta pauser innimellom, men at du planlegger de nøye hvis ikke blir det mer tungvint og du vil bruke mer tid på å rette opp i feilene. Vent alltid til malingen er tørket når du er ferdig med første strøk. Det holder med to jevne strøk i to omganger. 

 1. Ikke bruk for lite maling

En typisk feil som mange gjør er å rulle med for lite maling, som igjen vil føre til et veldig skjoldete tak. Dette er hvorfor det er lurt å investere i et godt verktøy, som forlengerskaftet vi nevnte tidligere. 

Dette er spesielt lurt hvis du skal male taket i farge, enn hvis du f.eks skal male taket i hvitt. Det er mye enklere å rette opp i lyse malerstrøk, enn fargemaling, så her er det lurt å male med jevne drag. 

Utstyr du trenger 

Som med alle oppussingsprosjekter er det viktig med riktig utstyr og at du velger utstyr med omhu. Ikke bare gå for det billigste når du skal ta på deg et malerprosjekt som for eksempel når du skal male taket på badet, veggene i hjemmet eller gulvet. Noen ganger lønner det seg å velge utstyr som gjør mye av jobben allerede.  

Utstyr du trenger for å male taket: 

 • Forlengerskaft
 • Sparkel
 • Takmaling (selvfølgelig)
 • Skrape 
 • Dekkpapp/plastfolie
 • Stige
 • Maskeringstape
 • Beskyttelsesbriller om du ønsker det 

Prøv deg fram 

Det finnes ingen fasit på hva som gir perfekt resultat, fordi det er ikke alle som vil ha et hvitt tak, for eksempel. Derfor er det lurt å prøve seg fram. Test med noen fargestrimler og finn ut hva det er som vil passe best for rommet eller hjemmet ditt. Det er mange ting man kan gjøre for å løfte opp rommet eller fornye taket, og det kommer gjerne an på hva det er du kan se for deg. 

Dersom du er usikker på fargevalget kan du også sammenligne med andre sine hjem eller forhøre deg med noen eksperter på nærmeste fargehandel. 

Vi ønsker deg lykke til med malingen! 

Hvis du ønsker bistand med jobben send inn en forespørsel til Flip ved å trykke start oppussing under.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise