Flip siste nytt

Hvilket gulv bør du velge når du skal pusse opp?

Skal du pusse opp kjøkkengulvet, stuen eller ønsker å friske opp gulvet på badet? Det finnes mange måter man kan pusse opp hjemme, spesielt hvis man ønsker et splitter nytt gulv, vil fornye det gamle parkettgulvet eller tenker å male over for en finere finish. 

Dersom du ønsker å fornye et eller flere rom i hjemmet, trenger det ikke koste skjorta. Ved å fornye gulvet gir du et friskt pust i rommet, uten at du trenger å røre veggene. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva et parkettgulv er, de forskjellige gulv typene og prisene, og gir en konklusjon på om det lønner seg å velge parkett fremfor laminat.  

Oppgrader hjemmet ditt med et slitesterkt og estetisk tiltalende parkettgulv som vil gi ethvert rom et personlig preg og langvarig skjønnhet.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Parkettgulv 

Hva er parkettgulv?

Det finnes mange typer gulv man kan gå for, men det kommer gjerne an på hva det er man ønsker, og hvilket rom man ønsker å pusse opp eller fornye. Eike parkett, f.eks, er et svært populært alternativ, som finnes i mange ulike farger og overflatebehandlinger. 

Når du skal velge parkett kan du velge mellom 1,2 til 3-stavs parkett. De forskjellige tallene står for forskjellige uttrykk i rommet under parkettleggingen. Selve resultatet varierer utfra hvordan du legger parkettgulv og hvordan overflatebehandling parketten har vært igjennom. 

Fordeler med parkettgulv:

  • Kommer i flere farger og mønstre
  • Naturlige variasjoner i tre som gir et personlig og unikt gulv 
  • Kan slipes tre til fem ganger (en fordel hvis du vil fornye gammel treparkett)
  • Enkelt å pusse parkettgulv 
  • Holder varmen og er behagelig og lunt å gå på 
  • Du kan male parkettgulv 

De aller fleste parkettgulv kommer også i et enkelt klikksystem som gjør at du enkelt kan montere det selv. 

Eike parkett

Eike parkett har blitt brukt i mange generasjoner og er fortsatt en favoritt blant nordmenn. Eik er en veldig ettertraktet tresort i norske hus og hytter og kommer gjerne i en 1 stav eller 2 stav, eller fiskebensmønster. Velger du et gulv med flere staver, vil du få et mer livlig uttrykk, mens for eksempel en enstavsparkett vil gi et renere og roligere uttrykk. Det som i tillegg er flott med eik er at det er veldig slitesterk og har gjerne ofte en fin struktur, som er en av grunnene til hvorfor det er så populært i norske hjem. 

Lønner det seg med parkettgulv i lengden?

Når du skal male parkettgulv, fornye gulvet eller f.eks ønsker sliping og lakkering av parketten, kan det lønne seg å velge en gulvtype som varer i flere år. Da er spørsmålet, lønner det seg med parkettgulv i lengden? 

Som vi var inne på tidligere er spesielt eike parkett en veldig populær gulvtype fordi det er veldig slitesterkt og holder seg i årevis. Det er gjerne parkett eller heltre som er hovedvalgene hvis man ønsker et gulv i tre. Et tregulv er ofte gjerne finere, spesielt for soverom, stue osv. Det er også det som legges i de fleste moderne hjem. 

Parkett varer lenge og vil kunne motstå vanlig hverdagsslitasje. Dersom det oppstår skade eller nevneverdig slitasje kan parketten slipes ned og fornyes på nytt. Voila, så er gulvet så godt som nytt! 

Hvordan bytte ut eller fornye parkettgulvet?

Noe som er veldig bra med parkett er at det ikke blir kostbart i lengden når du eventuelt skal fornye eller bytte den ut senere. Det er mye smartere å slipe ned det gamle parkettgulvet enn å legge nytt. Dette sparer ikke bare penger, men også tid og energi. I tillegg er det miljøvennlig og forhindrer tonnevis av unødvendig avfall. 

Sliping av parkett er en rask og billig metode for å fornye gulvet ditt, enten du gjør det selv eller ansetter noen til å gjøre det for deg. Parkett sliping er også mindre stressende og gjør at du får tid til andre ting – som å pusse opp resten av hjemmet. Det finnes også sliping og lakkering av parkett, noe som kan være ideelt hvis du for eksempel ønsker en fargeendring i hjemmet men ikke ønsker å rippe opp gulvet, eller legge nye gulv. 

Male parkettgulv

Lei av trestilen og ønsker en mer moderne stil i hjemmet? Da bør du finne frem malingspannet og sette i gang! Ved å male parkettgulv kan du bestemme fargen på gulvet selv og kan mikse og matche som du vil. Finn en ny fresh farge og gi rommet ditt et løft!

Hvor mye koster parkett?

Prisen på parkett varierer utfra om du vil ha 1-stavs, 2-stavs eller 3-stavsparkett og om du vil ha parkettgulv i fiskebensmønster. I følge denne artikkelen kan du finne priser utfra hvor mange staver du trenger, bredde og lengde, struktur og mønster, tykkelse og ikke minst utseende. 

Hva er forskjellen på parkett og laminat?

Laminatgulv

Laminat gulv er et annet slitesterkt og rimeligere alternativ som ligner på parkett. Det har lenge vært en stor forskjell på disse to, da laminat gjerne hadde dårligere kvalitet. I dag er det annerledes og det er flere som velger laminat fremfor parkett – ikke bare på grunn av prisen men også pga varigheten. 

Laminatgulv i hus og hjem kan faktisk være mer robuste enn visse typer parkett, og i tillegg ha et veldig naturlig og lekkert utseende. Den eneste store forskjellen på disse to er at laminat kan være noe kaldere og hardere enn parkettgulv. 

Det finnes to hovedtyper laminat: Direktelaminat og høytrykkslaminat. 

Direktelaminat

Denne gulvtypen består av en fiberplate dekket med dekorfilm, der overflaten av dekorfilmen dekkes av et slitesterkt lag av melamim som beskyttelse. Selve dekorpapiret kan ha et hvilket som helst mønster, men ser ut som naturlig tre som gjør at svært få kan se forskjell på direktelaminat og for eksempel eike parkett. 

Høyttrykslaminat 

Denne laminattypen er det mest slitesterke laminatgulvet på markedet. Det er tre ganger tykkere enn et direktelaminat, og består av flere sjikt med kraftpapir, dekorpapir, og slitelag. På grunn av laminatets oppbygging og press under høyt trykk, blir resultatet en sterkere overflate som tåler mer støt og fuktighet. 

Laminat vs Parkett 

Selv om laminat er det billigste alternativet, kan ikke laminat fornyes eller slipes ned som parkett kan. Dette kan være negativt dersom man ønsker å pusse opp flere gulv samtidig, for eksempel fordi man skal selge eller renovere. Derfor lønner det seg å velge parkett i lengden, fordi det vil kun være en engangskostnad og du trenger ikke stresse når du skal fornye eller pusse opp gulvet i fremtiden. 

Ønsker du bistand fra Flip på jobben med innkjøp og gulvlegging i din bolig trykk start oppussing under.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise