Flip siste nytt

Hva lønner seg ved boligsalg, småoppussing eller større arbeider?

Det kan virkelig lønne seg å pusse opp før salg – så lenge du gjør det riktig. Her kan du se hvilken oppussing du bør prioritere og hva du trygt kan droppe.

Enkelte oppgraderinger kan magisk forvandle eiendommen din til en ‘må-ha’ bolig i kjøperens øyne, mens andre kan vise seg å være kostbare tidstyver som gir lite eller ingen avkastning på investeringen. Du må derfor fokusere på det som kan øke verdien av boligen eller gjøre den mer attraktiv i kjøpers øyne. Det enkleste er ofte det beste.

Før du selger boligen din, bør du vurdere å pusse opp for å øke verdien og tiltrekke potensielle kjøpere. Få hjelp til å velge riktig oppussing og få ting gjort med Flip!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Styr unna store renoveringer

Dropp tidkrevende og kostbare renoveringer som å bytte bad eller bygge om boligen – de lønner seg sjelden! Det finnes likevel enkelte unntak. Hvis du for eksempel kun har ett soverom i boligen, kan du øke verdien og gjøre boligen mer attraktiv for flere ved å flytte kjøkkenet inn i stua og heller bygge et ekstra soverom.

Men i de fleste tilfeller bør du heller konsentrere deg om mindre, mer kostnadseffektive forbedringer som har en dokumentert effekt på kjøpsinteressen. Hvis boligen er veldig slitt, kan det være mer lønnsomt å selge den som et oppussingsobjekt enn å renovere den. En dyktig og lokalkjent eiendomsmegler kan hjelpe deg med å finne ut av dette. Lokale meglere er nemlig i kontakt med kjøpere i ditt område flere ganger i uken. 

De har verdifull erfaring som du kan dra fordel av når du skal klargjøre boligen for salg. Du vet hvilken oppussing du bør prioritere, så lenge du vet hva potensielle kjøpere ser etter når de vurderer lignende boliger som din. Kravene til kjøpere som ser på familieboliger i et rolig nabolag vil være forskjellige fra kravene til dem som er etter en moderne leilighet i sentrum.

Noen ganger kan anbefalingene fra lokale meglere være stikk motsatt av de generelle rådene. Det viser seg for eksempel at det kan være lønnsomt å pusse opp badet på eldre bygårdsleiligheter i Oslo sentrum. Vi anbefaler derfor at du snakker med en eiendomsmegler før du gjør noe som helst.

Friske opp vs. pusse opp før salg

Et strøk maling i nøytrale farger kan gjøre boligen lysere og mer innbydende. Det kan igjen resultere i en bedre salgspris. Det er en relativt rimelig oppgradering som kan gjøres raskt, men som har stor innvirkning på boligens generelle utseende. Tenk nøye over fargevalget i boligen. Litt kontraster er fint og ser bra ut på bildene i boligannonsen.

Selv om du bør unngå å renovere bad og kjøkken, så kan du godt friske opp disse to rommene før salg. For eksempel, du kan male skapdører, bytte ut slitte håndtak, oppgradere lysarmaturer eller legge fliser over kjøkkenbenken. I tillegg kan du sette frem en stilig såpedispenser og nye håndklær på badet eller friske urter på kjøkkenet for å style rommene.

Du bør også være ferdig med alle påbegynte småjobber i hjemmet i god tid før salgsskiltet skal opp. Halvferdige prosjekter kan skremme vekk potensielle kjøpere, med mindre du selger et oppussingsobjekt. De færreste har lyst til å kjøpe seg merarbeid og potensielle ekstrakostnader.

Det er derfor lurt å sette av tilstrekkelig tid til å fullføre disse oppgavene i hjemmet, enten det dreier seg om en halvferdig malejobb, løse lister, dryppende kraner eller en hage som trenger litt ekstra kjærlighet. Boligen fremstår dessuten som godt vedlikeholdt for kjøperne, noe som kan gi dem ekstra trygghet og tillit til at de gjør en god investering.

Og ikke glem hagen! Uteområdet er ofte det første boligkjøpere ser når de kommer på visning. Klipp gresset, fjern ugress, rydd i blomsterbed, klipp hekken og sett frem noen fine utemøbler. Hvis du skal selge en blokkleilighet, er det viktig å gjøre balkongen så innbydende som mulig. Du kan også friske opp inngangspartiet med blomster og en pen skomatte.

Sett opp et budsjett for oppussingen

Målet med å pusse opp før salg er å øke fortjenesten, og da er det viktig å ha god kontroll på forbruk og budsjett. Du bør derfor begynne med å sette opp et realistisk budsjett som tar hensyn til både eiendommens nåværende verdi og verdien etter at du har pusset opp. Dermed unngår du overinvestering i prosjekter som ikke gir god nok avkastning.

Tidsrammen er også viktig – det er mye som skal på plass før fotografering og visning. Noen ganger er det best å få hjelp utenfra til å fullføre oppussingsprosjekter. Bestem deg for hvilke prosjekter du vil ta deg av selv og hva du kan overlate til fagfolk. Du kan for eksempel få hjelp med innvendig maling, flislegging på kjøkkenet og hagearbeid.

Vi anbefaler at du ber om flere tilbud for å sikre konkurransedyktige priser. Men ikke fokuser på prisen alene – du bør velge pålitelige entreprenører med gode referanser.

Konklusjon: I disse tilfellene lønner det seg å pusse opp før salg

Du kan øke boligverdien og gjøre eiendommen mer attraktiv ved å pusse opp før salg – men langt fra all oppussing resulterer i høyere salgssum. Vi anbefaler derfor at du snakker med en lokal eiendomsmegler for å finne ut av hva potensielle kjøpere ser etter, slik at du kan tilpasse oppussingsprosjektet deretter. 

Generelt sett, bør du unngå kostbare renoveringer og fokusere på enkle tiltak som å male, fullføre småjobber og friske opp rommene. Lykke til!

Hvis du ønksker bistand i arbeidet er Flip her til å hjelpe deg. Ta kontakt!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise