Flip siste nytt

Bør du pusse opp selv eller ansette noen andre?

Har du planer om å pusse opp hjemme? men vet ikke helt om du bør gjøre det selv eller ansette noen? Vi i Flip er veldig glade i å inspirere. Derfor har vi skrevet en artikkel som viser deg fordelene ved å både pusse opp selv og ansette noen andre til å gjøre jobben for deg. 

Enten du vurderer å pusse opp selv eller ansette profesjonelle, kan Flip veilede deg gjennom prosessen og bidra til å gjøre din oppussingsdrøm til virkelighet.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Hva kan du pusse opp selv, og hvilke områder trenger du fagfolk til?

Dersom du er praktisk anlagt er det i prinsippet mulig å gjøre store deler av arbeidet selv. Men det er noen fallgruver man bør styre unna. 

Det som er viktig å tenke på før man skal sette i gang er at man har satt seg inn i de byggtekniske forskriftene og at man har tilstrekkelig kompetanse til å gjøre store deler av arbeidet selv. Å gjøre en totalrenovering helt selv er ingen dans på roser, der det er noen områder man helst bør ansette fagfolk til. 

Når det kommer til elektrikerarbeid for eksempel er du lovpålagt å ansette fagfolk. Det er best å styre unna alt som har med det elektriske å gjøre, for å være på den sikre siden. 

Dokumenter arbeidet 

Husk å alltid dokumentere arbeidet underveis, slik at du får en oversikt over hva som har blitt gjort og ikke. Ved å dokumentere oppussingen etter forskriftene trenger du ikke bekymre deg over at forsikringsselskapet skal se dokumentasjon på at arbeidet er gjort av et ansvarlig foretak. 

Hva er god nok dokumentasjon?

Det viktigste når du skal dokumentere arbeidet er at du har bilder, forklaring og produktdokumentasjon. Denne dokumentasjonen retter seg mot myndigheter, forsikringsselskapene og fremtidige kjøpere. Uten denne dokumentasjonen kan du få store problemer hvis bolig eventuelt skal selges i fremtiden. 

Dette kan du gjøre selv 

Hvis du ønsker å gjøre store deler av arbeidet selv har vi lagt ved en oversikt over hva det er du kan gjøre ved oppussing: 

Installere, rive eller reparere 

Selv om du er pålagt til å søke når du skal pusse opp hjemme, finnes det noen unntak. Du trenger ikke søke hvis du skal gjøre følgende: rive, installere, endre eller reparere noe. Det eneste som er lurt er å få noen til å hjelpe å se over at det ikke er en del av den bærende konstruksjonen. 

Flislegging

Så lenge du gjøre flisleggingen riktig, så er det en veldig enkel jobb. Det er likevel lurt å huske på at du skal ha riktig fall mot sluket og membranen må være påført riktig. Skal du for eksempel ha paneler, må denne være beregnet for våtrom og det samme gjelder malingen du skal bruke. Slik får du best mulig resultat og slipper å bekymre deg over kjipe vannskader i fremtiden. 

Elektrikerarbeid 

Selv om arbeid på det elektriske anlegget skal gjøres av profesjonelle, er det noen enkle ting man kan gjøre selv. 

Elektrisk arbeid du kan gjøre selv: 

  • Montere og skifte varmeovner (kun hvis bevegelig ledning til støpsel)
  • Koble til eller skifte ut topolede støpsler til og med 25A, med og uten jording
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere 
  • Koble til eller skifte ut hengende lamper i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkkontakt. 
  • Skifte deksel på brytere, koblingsbokser eller stikkkontakter. 

Er det kostnadseffektivt å pusse opp selv?

Det finnes flere gjør-det-selv prosjekter og det er mange som liker å ha full kontroll når det kommer til å pusse opp hjemme. Enten du vil pusse opp soverommet eller pusse opp huset generelt, er det noen ting man bør tenke på før man henter frem verktøyet og malerkosten. 

Å pusse opp hjemme selv kan fort bli en større jobb enn du kanskje ser for deg. Spesielt hvis du ikke har gjort et lignende prosjekt tidligere. Hvor mye den totale prisen blir for hele oppussingen kommer gjerne an på hvilke rom i huset det er du tenker å pusse opp, eller om du planlegger å pusse opp huset eller leiligheten helt selv. 

Det er også andre faktorer som spiller en rolle, der en av dem er om du har verktøy og materialer liggende hjemme allerede, eller om du må kjøpe inn det du trenger for å starte oppussingsprosjektet. I realiteten trenger det ikke koste skjorta å pusse opp selv, eller ansette noen. 

Slik kan du spare penger på oppussingen

Det finnes smarte måter man kan gjøre oppussingen på, hvis man ønsker å spare mest mulig penger: 

  1. Ansett noen til å gjøre grunnarbeidet, og ta deg av resten. Dette kan du spare mye penger på og er lurt hvis du ikke har pusset opp tidligere. 
  2. Begynn på renoveringen, se på gjør-det-selv videoer og ansett en ekspert til å se over arbeidet slik at du er sikker på at ting er gjort riktig. 
  3. Skal du legge flis (f.eks på badet), kan det være en god ide å ikke kjøpe inn det dyreste materialet men heller velge noe billigere og leie inn en proff til å gjøre flisleggingsjobben. 
  4. Gjør de “enkle tingene” selv. Dette er veldig lurt hvis du ikke har et tilstrekkelig budsjett og ønsker å ha litt mer kontroll over prosjektet. Ting du kan fikse selv: legging av listeverk, sliping og legging av gulv, montering av kjøkkenmoduler osv. 
  5. Kjøp inn brukt og spar penger. Skal du pusse opp kjøkkenet eller badet? Sjekk på bruktmarkedet om du kan finne brukte kraner, servanter, underskap, vasker, speil og mye mer. Det kryr av brukte ting på f.eks Finn, som folk gir bort og mye av det er nesten ikke brukt en gang. 

Konklusjon

Selv om det kan være kostnadseffektivt å gjøre store deler av jobben selv, anbefaler vi å ansette noen profesjonelle til å ta seg av grunnarbeidet og ting som det elektriske, våtrom, flytting av rør osv. Når det kommer til de enkle tingene kan man fint gjøre dette selv og det finnes mange gjør-det-selv videoer som viser deg hvordan. Det er noen områder ved oppussingen man bør helst ha fagfolk til, men det betyr ikke at man ikke kan gjøre resten av oppussingen selv. Det viktigste er at man følger forskriftene og gjør ting etter boken. 

Lykke til! 

Trenger du hjelp til å pusse opp?

Vi Flip ønsker å være der for våre kunder og tar på oss alle slags jobber. Trenger du profesjonell bistand til jobben, eller har du kanskje ikke tid til å sette igang selv? Da hjelper vi deg gjerne! 

Bruk “Start oppussingen” knappen under og gjør drømmeoppussingen til en virkelighet! 

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise