Flip siste nytt

Kjøkkenfornying - Slik får du et nytt kjøkken billig

Å fornye kjøkkenet trenger ikke å koste så mye penger. Er du en person som kan gjøre små snekkeroppgaver selv i hjemmet, kan du få gjort mye på en helg og bare noen få tusenlapper i budsjett. I tillegg til å spare penger, er det en mer bærekraftig løsning enn å rive alt og bygge nytt. Her skal vi gå gjennom flere ting du kan gjøre for å fornye gamle skap, benker og håndtak på kjøkkenet, og ta deg steg for steg gjennom hele prosessen.

Ønsker du å fornye kjøkkenet ditt uten å bruke en formue? Med noen enkle snekkeroppgaver kan du oppgradere kjøkkenet på bare en helg og med et budsjett på noen få tusenlapper.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Slipe og male kjøkkenfronter

Er det først og fremst Kjøkkenfornying av skapdører som ser slitne ut og du ønsker å beholde skapplassen, kan du enkelt pusse opp kjøkkenfrontene med litt pussing/sliping og maling. Dette koster veldig lite i forhold til å kjøpe inn nye kjøkkenfronter, og med litt innsats i løpet av noen få dager kan du få følelsen av et helt nytt kjøkken for et par tusen kroner. Her skal vi gå gjennom prosessen av kjøkkenfornying med maling trinnvis for å få best resultat: 

  • Demontering – Før du setter i gang med å male kjøkkenfronter, blir det mye enklere om du fjerne hengsler og håndtak og tetter skruehullene igjen med en spiss gjenstand slik at du ikke får maling i skruehullene. 
  • Pussing – Deretter må du fjerne gammel maling først og skape en matt overflate ved å pusse med sandpapir. Det er viktig at du er nøye i denne fasen slik at den nye malingen får god heft. 
  • Grunning – Med en fin matt overflate er det på tide å male kjøkkenfronter med grunning. Dette skal være et jevnt og tynt lag med maling slik at du skaper bedre heft og får en finere glans når du først skal sette i gang å male det første strøket. 
  • Sparkling – Når du er ferdig med grunningen skal du se etter hakk og riper i overflaten. Disse må tettes med sparkel for å få en jevn overflate når du maler.
  • Sliping – Etter at du har tettet sprekker og groper med sparkel, må du jevne ut og slipe overflaten før du setter i gang med å male kjøkkenfronter for å få en glatt og fin overflate som vil fremheve glansen etter at du er ferdig. 
  • Maling – Når pussing, grunning, sparkle og slipe, er det på tide med det første strøket. Du kan gjerne bruke ruller når du maler kjøkkenfronter på de store overflatene og pensler på detaljene. Det viktigste er at du sørger for en jevn overflate og at det første malingsstrøket tørke inn godt før du setter i gang med det andre strøket. 

Alternativt til å male kjøkkenfronter, kan du også spraylakkere kjøkkenoverflater for å få en flott glans som varer lenge, og beskytter treverket i mange år fremover. 

Spraylakkere kjøkken – Kan jeg gjøre det selv?

Kjøkkenfornying med spraylakk kan du gjøre selv, men det krever mer tid og planlegging enn maling. Du må også kjøpe inn mer utstyr som beskyttelsesdress, masker og sprøyter. I tillegg til dette må du også ha en kompressor som sørger for at lakken sprøytes utover jevnt på kjøkkenoverflater. Du får kanskje litt mindre fysisk arbeid med å lakkere enn å male kjøkkenfronter, men det kreves mer nøysomhet og bør utføres av en profesjonell. Gjerne ta kontakt med oss for hjelp og råd til å fornye kjøkkenet, slik at du slipper å gjøre alt selv. 

Kontaktplast til kjøkkenbenken

Selvfølgelig kan du gjøre samme prosessen for kjøkkenfornying på kjøkkenbenken med sliping og maling, men det finnes andre alternativer som er ganske rimelige enkle å utføre selv. Kontaktplast har blitt veldig populært i det siste, ettersom dette er et slitesterk vinyl som etterligner treverk, murstein og granitt. 

Fordelene med kontaktplast på kjøkken

Det er veldig enkelt å gjøre selv og koster svært lite. Du trenger kun å:

  1. Måle opp kjøkkenbenken
  2. Klippe til kontaktplasten ut i fra målene
  3. Dra av beskyttelsespapiret og klistre på 

Kjøkkenfornying med kontaktplast kan se veldig pent ut, og gir illusjonen av materialer som koster det tidobbelte i pris. Ønsker du utseende av en marmor kjøkkenbenk, er det fullt mulig å få dette til for noen få meter med kontaktplast til en rimelig penge. 

Ulemper med kontaktplast på kjøkken

Å foliere kjøkkenet i vinyl er kanskje ikke det mest ideelle alternativet rett ved kokeplata. Du må i hvert fall sørge for at du har god ventilering om du har planer om å bruke kontaktplast, ettersom temperaturendringene på kjøkkenet og fett kan ødelegge glansen og forårsake at vinyl trekker seg sammen eller mister heft over tid.

Har du en pen furubenk fra før, kan det se moderne og pent ut om du bruker beis eller maling for å få en fin glans i treverket, og kanskje bruke kontaktplast i tillegg for å gi mer karakter og farge uten å måtte dekke til hele overflaten. 

Husk at overflaten på kjøkkenbenken må være fri for fett og være helt ren før du fester kontaktplast, ettersom dette kan ødelegge heften og skape luftbobler etter hvert. Om du må skjøte kontaktplast bør du ha et 2- 3 mm overlapp ettersom stoffet krymper noe (2-3%) etter at det er festet til overflaten. 

Kjøkkenfornying av håndtak, knotter og hengsler 

Smådetaljene på kjøkkenet er også viktige for å få et pent og moderne kjøkken. Slitte håndtak og hengsler på kjøkkenet ser veldig udelikat ut, og det koster veldig lite å oppgradere. Bare sørg for at du matcher fargene på de nye håndtakene med fargene du ønsker å ha på kjøkkenet. Med varme farger som rødt passer det best med gullfargede håndtak, mens kalde farger som blått ser bedre ut med sølvfargede håndtak og hengsler. 

Slik setter du på plass nye håndtak på kjøkkenet.

1. Mål avstanden på skruehullene for håndtak og hengsler. De vanligste målene er 64,96,128 og 160 mm. Men finner du ikke noe hos forhandlere som passer, kan du eventuelt male og sparkle over de gamle hullene og borre nye hull om du er i stand til å få dette til selv. 

2. Sku av gamle håndtak og hengsler for å se etter skader i treverket som eventuelt må tettes. Om ikke, kan du få problemer med at de nye håndtakene løsner eller ødelegger treverket ytterligere. 

3. Sjekk hvilken størrelse det er på skruene på de gamle håndtakene. Moderne håndtak har som regel M4, men eldre skap kan ha andre størrelser. Om du mener at hullene er litt for trange for de nye skruene bør de utvides før du begynner å montere, om ikke kan du risikere å sprekke opp treverket. 

Ønsker du hjelp med Kjøkkenfornying?

Har du verken tid eller lyst til å fornye kjøkkenet på egenhånd, kan vi hjelpe deg gjennom hele prosessen. Trykk start oppussing under og du er i gang.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise