Flip siste nytt

Bør du velge laminat eller parkett?

Når man hører ordet “laminatgulv” er det ikke uvanlig at man assosierer denne gulv typen med dårlig kvalitet og et design som ser fake ut. Dette er fordi laminatgulv lenge hadde dårlig rykte på seg, der det kun var useriøse aktører som brukte det, men i dag er ting veldig annerledes. På lik linje med teknologiutviklingen, har også billige laminatgulv blitt byttet ut med en oppgradert versjon som holder i årevis. Det er faktisk flere som velger laminat i 2022!

I denne artikkelen skal vi se på forskjellene mellom laminat og parkett, sjekke prisene og finne ut hvor mye bedre laminat faktisk har blitt de siste årene. 

Oppdag det oppgraderte laminatgulvets slitesterke og stilfulle egenskaper som gjør det til et stadig mer populært valg blant nordmenn, og gi ditt hjem et varig og naturlig vakkert gulv i dag!

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Laminatgulv

Hva er laminatgulv?

Laminat gulv er et annet slitesterkt og rimeligere alternativ som ligner på parkett. Det har lenge vært en stor forskjell på disse to, da laminat gjerne hadde dårligere kvalitet. I dag har laminat fått en kraftig oppgradering og det er faktisk flere som velger laminat fremfor parkett – ikke bare på grunn av prisen men også fordi det varer i flere år og tåler hverdagsslitasje. 

Hva er laminat? Denne gulvtypen ble funnet opp av Pergo for 35 år siden og har et materiale som kombinerer stilfull design med langvarig holdbarhet. Selv om laminatgulv ikke alltid har vært like populært, blir det mer og mer normalt å velge laminat fremfor parkett i norske hus og hjem. 

Laminatgulv i hus og hjem kan faktisk være mer robuste enn visse typer parkett, og i tillegg ha et veldig naturlig og lekkert utseende. Den eneste store forskjellen på laminat og parkett er at laminat kan være noe kaldere og hardere å gå på. 

Hvilket laminat gulv er best?

Det finnes to hovedtyper laminat: Direktelaminat og høytrykkslaminat. Det er mange ting man bør tenke på når man skal velge laminat type. Som for eksempel, varighet, slitasje, design, tykkelse, fuktighet osv. 

Valg av gulv varierer ofte utfra hvilke rom du ønsker å pusse opp, der oppholdsrom som for eksempel stue, kjøkken eller bad bør ha slitesterke gulv på grunn av mye aktivitet. Spesielt hvis det er for barnefamilier eller familier med hund i hus. 

Fordeler med laminatgulv:

  • Flere valgmuligheter når det kommer til design – skifer, tregulv, betong 
  • Krever ingen vedlikehold 
  • Komfortabelt design 
  • Tåler hverdagsslitasje mye bedre enn parkett 
  • Perfekt for barnefamilier, småfamilier med hund i hus osv 
  • Gir en garanti på opptil 33 år mot slitasje, flekker og flakking, falming av sollys 
  • Rimeligere gulvløsning
  • Gulvvarme kan legges under hvis man ønsker det
  • Tåler vann og fuktighet 
  • Leveres med klikksystem – enkelt å legge ned

Som du ser er det mange fordeler med å velge laminat. Det eneste er at parkett holder varmen og lunheten, og det gjør ikke laminat. Som vil si at det blir kaldere om vinteren med laminatgulv, enn parkett – med mindre man legger gulvvarme under. 

Høytrykkslaminat

Hva er høytrykkslaminat? Hvis du ønsker et laminatgulv som er ekstra slitesterk, bør du velge høytrykkslaminat. Dette er fordi høytrykkslaminat er tre ganger tykkere enn direktelaminat, som er ideelt for f.eks barnefamilier. Høytrykkslaminat består også av flere sjikt med kraftpapir, dekorpapir, og slitelag. På grunn av laminatets oppbygging og press under høyt trykk, blir resultatet en sterkere overflate som tåler mer støt og fuktighet. 

Direktelaminat

Direktelaminat består av en fiberplate dekket med dekorfilm, der overflaten av dekorfilmen dekkes av et slitesterkt lag av melamim som beskyttelse. Selve dekorpapiret kan ha et hvilket som helst mønster, men ser ut som naturlig tre som gjør at svært få kan se forskjell på direktelaminat og for eksempel eike parkett. 

Da kommer spørsmålet, hvilket laminat gulv er best?

Begge laminat typene er like gode, den eneste forskjellen er pris og slitestyrke, der høytrykkslaminat f.eks er mer ideelt for hjem med mye aktivitet. Denne laminat typen koster like mye som parkett, så det kommer veldig an på behov og smak. 

Hvor mye koster laminat?

I dag kan du få laminatgulv helt ned til 29 kr per kvadratmeter og helt opp til 1000 kroner. Det er opp til deg hva du trenger, om du ønsker å gå for det dyreste eller billige laminatgulv. Det viktigste er at du blir fornøyd og det er ingen eksperter som kan fortelle deg hvordan du vil ha det i hjemmet ditt. 

Hvordan legge laminatgulv perfekt?

Noe av det viktigste når du skal legge gulv er at underlaget er rett. Det er her gulvavretting kommer inn i bildet. For å rette opp gulvet bruker man en gulvavrettingsmasse, dette kan man få kjøpt på butikker som f.eks Obs Bygg. Dette anbefales for å oppnå ditt nye drømmegulv. 

Hva er forskjellen på laminat og parkett?

Selv om laminat lenge hadde et rykte på seg å være svært dårlig og tapte på både kvalitet og holdbarhet, har de nye laminatgulvene blitt en sann vinner på markedet. Ikke bare er det mindre kostbart å velge laminat fremfor parkett, men det gir også en garanti på 33 år mot slitasje, flekker, flakking, falming av sollys osv. Laminatgulv passer spesielt for hjem med mye aktivitet som for eksempel til barnefamilier, familier med husdyr og småbarnsfamilier. 

Når det er sagt kan ikke laminat fornyes eller slipes ned som parkett kan. Dette kan være negativt dersom man ønsker å pusse opp flere gulv samtidig, for eksempel fordi man skal selge eller renovere senere. Derfor lønner det seg å velge parkett i lengden, fordi det vil kun være en engangskostnad og du trenger ikke stresse når du skal fornye eller pusse opp gulvet i fremtiden. 

Avslutningsvis kommer det veldig an på hva det er slags behov man har og hvilke planer man har for oppussingen. Det viktigste er å ta et valg utfra hva man trenger og hva man har råd til. Det dyreste trenger ikke alltid være det beste, og det billigste trenger ikke alltid være det lureste. 

Vi håper dere likte denne artikkelen og at det har hjulpet deg å velge riktig gulv! 

Hvis du ønsker bistad fra Flip med innkjøp og gjennomføring av ditt gulvbytte trykk start oppussing under.

Revitaliser hjemmet ditt med Flip!

Utforsk våre tilleggstjenester for å fornye ditt hjem og øke verdien.

Del artikkelen på sosiale medier

Flere guider

Ingen flere innlegg å vise